O Savezu

Atletika u Beogradu ima dugu tradiciju. Prva takmičenja organizovana su početkom prošlog veka u Topčideru, na kružnoj stazi dužine 235 metara. Prvi Atletski klub osnovan je 1908. godine u okviru Sportskog društva “Dušan Silni” a iste godine održana je trka na 3.000 metara. Početkom druge decenije 20. veka osnovani su BSK i “Slavija” koji su nastavili sa trkama na Košutnjaku. Izgrađene su i prve atletske staze na igralištima “Jugoslavije” 1927. godine i BSK-a 1929. godine.

U velikoj porodici beogradskih sportskih organizacija Atletski savez Beograda (ASB) spada među najstarije – osnovan je 1921. godine. Danas ASB broji 22 beogradska kluba iz gotovo svih 17 opština.

Balkanijada je u Beogradu prvi put organizovana 1938. godine. Atletika postaje masovni sport 1945. godine, kada je u martu osnovana atletska sekcija Crvene zvezde a u oktobru Atletski klub Partizan. Partizan i Crvena Zvezda, višestruki prvaci Jugoslavije, dali su i najviše jugoslovenskih prvaka i rekordera u muškoj i ženskoj, seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Najpopularniji oblik takmičenja su krosevi. Beogradski atletičari postizali su uspehe i na najvećim međunarodnim takmičenjima.

Atletski savez Beograda organizator je brojnih takmičenja pretežno za najmlađe kategorije, kao i nekoliko tradicionalnih: Ulične trke “Nagrada grada Beograda” koja traje više od pola decenije, Međunarodnog mitinga za mlađe kategorije ’’Trofej Beograda’’ na kome se redovno obaraju rekordi i ostvaruju značajni rezultati, Jesenji kros i dr.

Ime i prezime Funkcija
dr Dejan Šuput Predsednik
Nikola Penić Generalni sekretar
Aleksandra Gligić Potpredsednik
Stevan Grujić Potpredsednik
Dejan Kockar Član u.o.
Dragan Pavlović Član u.o.
mr Milorad Živanović Član u.o.
Ivana Goranović Član u.o.
Milan Ilić Član u.o.
Danica Karić Član u.o.
Dejan Ćasić Član u.o.
Slavica Milićević Predsednik sudijske organizacije ASB
Neven Ranić Predsednik Stručnog saveta ASB
Goran Radoja predsednik Trenerske organizacije ASB
Goran Milosavljević komesar za takmičenja ASB